Glycon

„ Prin stiinta la frumusete ”

Peeling-ul chimic

Constă în aplicarea pe suprafaţa pielii a unor acizi (glicolic, mandelic, tricloracetic sau fenolic), ce produc o arsură cu o profunzime bine controlată a cărei vindecare va avea ca efect întinderea pielii, prin acţiune la nivel microscopic.

Pacientul ideal pentru peeling chimic izolat, este cel cu o ptoză facială minimă şi riduri fine, care doreşte o îmbunătăţire evidentă a aspectului feţei, dar la care un lifting chirurgical nu este indicat. Pacienţii cu ten deschis sunt mai potriviţi pentru această procedură, în comparaţie cu cei cu tenul măsliniu, la care linia de demarcaţie între zona tratată şi restul tegumentului este mai evidentă şi greu de mascat, in cazul folosiri de acizi mai puternici, cand este posibil să apară o depigmentare.

Prin peelingul microscopic se îndepărtează stratul superficial al pielii şi totodată este stimulată formarea de colagen nou în straturile profunde. Pielea va căpăta astfel un aspect neted, întins, proaspăt şi tineresc. Liftingul microscopic, este indicat pentru îndepărtarea ridurilor faciale fine şi anumitor tipuri de hiperpigmentare.

Peelingul chimic este un procedeu mai indicat femeilor, deoarece acestea au pielea mai fină, lipsită de păr. Substanţele chimice folosite sunt TCA (acidul triclor acetic), acidul mandelic,  acidul glicolic şi mai rar fenolul. Acidul triclor acetic, spre deosebire de fenol, nu este absorbit prin piele şi nu produce efecte secundare sistemice, care pot fi extrem de toxice.

Peelingul cu TCA nu determină arsuri foarte profunde, astfel că depigmentarea totală sau apariţia cicatricilor hipertrofice (îngroşate) pe piele sunt mult mai rare. Se pot practica aplicări repetate la 1-3 luni de TCA – eficienţa fiind comparabilă cu aceea a fenolului, dar cu un grad de siguranţă mult mai ridicat.

Folosirea agenţilor chimici mai slabi (acid glicolic) este si mai puţin riscantă, dar eficienţa lor ca slefuire este si ea mai redusa, aceste tipuri de peelinguri fiind indicate in special pentru tratamentul acneei.
În funcţie de particularităţile pielii dumneavoastră, va trebui să urmaţi un tratatment pregătitor, timp de minim 3 săptămâni, cu crema GLYCON (care conţine acid glicolic).

Pregătirea cu GLYCON se întrerupe cu 24 de ore înainte de şedinta de chemical peeling.

 

Peelingul bland, cu acid glicolic la o concentratie 35-50%, se face cu o internare de numai cateva ore, si pacientul poate relua activitatea sociala normala in ziua imediat urmatoare. Imediat dupa tratamentul cu acid glicolic, pielea capata un aspect usor rosu, culoarea revenind la normal in urmatoarele 12 ore.

Nu se formeaza cruste si nici nu se produc exfolieri cutanate vizibile. Acest tratament poate fi urmat fara restrictii, la interval de cateva luni, in mod constant, cu efecte vizibile de intinerire si mentinere a aspectului proaspat al pielii.

 

Nu se recomanda expunerea directa la soare mai devreme de 2 – 4 saptamâni dupa un peeling, deoarece pot apare hiperpigmentari in zonele tratate, ce pot fi definitive. Pentru a preveni aceasta complicatie, se recomanda folosirea în primele 2 luni post-peeling, a unor creme cu Factor de Protectie UV 30 – 50. Este în interesul dvs. sa utilizati aceasta crema de cateva ori pe zi, sub orice machiaj pe care îl folositi.

Pentru mentinerea efectelor obtinute ca urmare a tratamentului cu acid tricloracetic sau cu acid glicolic, recomandam folosirea constanta a produselor din gama Glycon.

Complicații

Uneori poate apare un aspect de pigmentare neuniforma a fetei, în ciuda eforturilor tehnice pentru a-l evita. De asemenea nevii preexistenti se pot hiperpigmenta si de aceea va sugeram îndepartarea acestora printr-o interventie chirurgicala separata, înaintea peelingului.

Pentru purtatorii de virus herpes, pentru a evita contaminarea cu extinderea herpesului la nivel facial, trebuie luate masuri speciale. Acestea includ amanarea tratamentului chimic cu cel putin 3 saptamâni de la data ultimului puseu infectios si administrarea de Acyclovir (unguent sau capsule), imediat dupa chemical peeling.

Formarea de cicatrici hipertrofice si keloide sunt complicatii foarte rare, ce pot apare la nivelul buzelor, la pacientii cu infectii bacteriene sau virale herpetice, survenite în perioada urmatoare unui chemical peeling agresiv.