Acneea și efectele ei asupra psihicului adolescenților

Sănătatea pielii și rutina zilnică de îngrijire a acesteia este rezultatul stilului de viață pe care fiecare îl duce. Însă, cu toate acestea, apariția acneei în timpul adolescenței este un lucru total normal și de așteptat.

 

Acneea este una dintre cele mai întâlnite boli de piele, care afectează, conform studiilor, în medie, 6 din 10 adolescenți și, câteodată, poate fi întâlnită chiar și la vârsta maturității. Deși este o afecțiune ce afectează aspectul, acneea complică viața de zi cu zi a adolescenților care se confruntă cu multiple transformări: fizice, intelectuale și emoționale.

 

De ce apare acneea?

 

Ei bine, acneea se formează atunci când porii de la suprafața pielii sunt blocați cu grăsime, celule moarte sau bacterii. De cele mai multe ori aceasta afectează zona superioară a corpului: față, gât, torace, brațe – aici fiind prezente cele mai multe glande sebacee. 

 

Excesul de grăsime poate avea mai multe cauze: poate fi un factor genetic, poate fi rezultatul porilor înfundați, a bacteriilor care pot infecta glandele și porii sau este cauzat de hormonii naturali, specifici perioadei adolescentine. 

 

Efectele pe care acneea le produce asupra tenului și a pielii sunt diverse și determinate de gravitatea acesteia. Majoritatea adolescenților dezvoltă o formă ușoară spre moderată și cu timpul aceasta începe să se retragă, însă există și adolescenți cu forme severe, ce necesită tratament medicamentos și o rutină mult mai strictă. 

 

Acneea afectează mai multe decât pielea

Pentru majoritatea adolescenților ce se confruntă cu boli de piele, indiferent de gravitatea acesteia, efectele nu sunt vizibile doar la nivelul fizicului, ci și a psihicului. Deși este bine stabilit că poate fi responsabilă pentru depresie și stimă de sine scăzută, este probabil ca acest impact să fie agravat de evoluția sociologică a adolescenților de astăzi. Pe lângă cele menționate, printre efecte psihologice ale acneei se regăsesc: 

  •     Anxietatea
  •     Autoizolare 
  •     Bullying-ul

Percepția lor asupra modului în care sunt priviți de către ceilalți are o contribuție majoră la modul în care adolescenții fac față acneei și impactului psihologic pe care îl are asupra lor.

 

Remedii și tratament pentru acnee

În primul rând, este foarte importantă curățarea tenului, atât dimineața, cât și seara, folosind apă călduță și produse de curățare destinate acneei. Astfel, vei elimina excesul de sebum și îți va ajuta tenul să respire. Mai mult decât atât, evită pe cât posibil să îți atingi în timpul zilei zona feței astfel încât să nu infectezi și mai rău coșurile apărute. 

 

În ceea ce privește tratamentele împotriva acneei, acestea sunt din cele mai diverse și disponibile pentru toate tipurile de ten. Include în rutina ta Crema Glycon Antiacnee – cu acid glicolic pentru a ajuta în lupta ta pentru un ten perfect. Aceasta acționează ca un peeling chimic blând, îndepărtând conținutul depus în pori și prevenind astfel apariția unor noi focare. Totodată, prin efectul de peeling, produsul ajută la estomparea cicatricelor și a petelor rezultate în urma afecțiunii.  

Crema Glycon este un produs destinat tuturor tipurilor de ten și, pe lângă efectele sale benefice în combaterea acneei, aceasta ajută la menținerea unui ten hidratat, luminos și catifelat.

 

Nu uita că acneea, ca oricare altă boală, necesită un consult la medicul dermatolog pentru a putea fi tratată corect. Astfel, vei putea înțelege în ce stadiu se află afecțiunea ta, ce tip de ten ai și ce produse îți este necesar și benefic să folosești.

 

Autor: Cezara-Georgiana MĂLĂNCUȘ

X