Care sunt produsele esențiale ce ar trebui să se regăsească în rutina oricărei femei?

Care sunt produsele esențiale ce ar trebui să se regăsească în rutina oricărei femei?

 

Ai tot auzit despre nevoia de a avea o rutină pentru întreținerea frumuseții și a sănătății tenului. Însă, ca începătoare, mereu ți-a fost dificil să-ți creezi un ritual propriu pentru că nu ai știut care sunt produsele de bază, care sunt cerințele tipului tău de ten sau, pur și simplu, de unde să începi. 

 

Află din articolul de mai jos cum recunoști principalele tipuri de ten și ce produse nu trebuie să lipsească din ritualul tău zilnic de îngrijire.

 

Cuprins

 

 1. Care sunt principalele tipuri de ten și particularitățile acestora

1.1. Cum afli ce tip de ten ai

 1. Care sunt produsele ce nu ar trebui să-ți lipsească din rutină 
 2. Mituri în îngrijirea pielii

 

 

 1. Care sunt principalele tipuri de ten și particularitățile acestora

 

O rutină creată corect începe prin a înțelege cum se comportă tenul tău, precum și care sunt particularitățile acestuia. Atunci când ai toate informațiile, vei putea să aplici produse ce nu vor dăuna pielii tale și care vor fi aliații tăi pe parcursul întregii vieți. Pentru a-ți evalua tenul, trebuie să știi prin ce se caracterizează fiecare tip de ten: 

 

Ten normal

 Femeile ce au un ten definit drept „normal” pot fi unele dintre cele mai norocoase în ceea ce privește îngrijirea acestuia. El nu prezintă sensibilități la anumiți factori sau produse, tenul nu se îngrașă excesiv și nici nu devine prea uscat. Pielea are o textură catifelată și bine vascularizată, fiind netedă și elastică. De reținut este faptul că la finalul zilei, zona T poate avea o tendință de ten gras, fiind o reacție normală la factorii exteriori.

 

Tenul uscat

Caracterizată prin producerea unei cantități mai mici de sebum, pielea uscată este lipsită de hidratare. Aceasta poate părea ca fiind un ten perfect, fără pori vizibili și cu un aspect mat, însă lucrurile nu stau tocmai așa. Un ten uscat va da senzația că „strânge”, pielea nemaiavând elasticitate, iar, cu timpul, ridurile vor fi mult mai accentuate și tenul va căpăta o textură abrazivă, lipsită de luminozitate. 

 

Ten gras

La polul opus față tenului uscat, tenul gras se caracterizează prin producerea unei cantități mult mai mare de sebum, fapt ce poate fi observat în special în zona T. Mai mult, o astfel de piele favorizează apariția acneei, a punctelor negre și porilor dilatați. 

 

Ten mixt

Unul dintre cele mai întâlnite tipuri de ten, cel mixt prezintă zone ce pot avea exces de sebum, cum ar fi zona T, și porțiuni ale feței cu o piele uscată. Mai mult, un ten mixt poate prezenta anumite sensibilități, motiv pentru care adaptarea produselor este absolut necesară. 

 

1.1. Cum afli ce tip de ten ai?

 

Pentru a identifica tipul de piele pe care îl ai, trebuie să cunoști specificațiile tuturor tipurilor de ten astfel încât să le poți compara cu ale tale. Mai mult, de-a lungul timpului au apărut diferite metode prin care îți poți autodiagnostica tenul, însă cel mai comun este testul creionului: 

 • curăță tenul, iar mai apoi așteaptă aproximativ 3 ore pentru a-și recăpăta aciditatea normală; 
 • ia un creion și cu partea neascuțită trasează-ți o linie pe față, nu foarte apăsat, pentru a nu-ți provoca neplăceri; 
 • urma lăsată poate indica tipul de ten pe care îl ai: nicio reacție presupune un ten normal, unul uscat va prezenta o adâncitură, iar pentru tenul gras urma va fi însoțită de roșeață. 

Cu siguranță acest test nu este cel mai precis și nici atestat de specialiști, însă poate fi un start bun pentru tine. Cu toate acestea, cel mai bun mod prin care poți să vezi cu exactitate care sunt specificațiile tenului tău este să apelezi la un medic dermatolog. Acesta îți va spune exact care sunt particularitățile pielii tale, precum și modul în care poți avea grijă de ea. 

 

 1. Care sunt produsele care nu ar trebui să-ți lipsească din rutină

 

Orice rutină de îngrijire cuprinde o bază de produse, indiferent de tipul de ten pe care îl ai. Astfel, pentru femeile ce abia își construiesc un ritual de îngrijire, „less is more” este principiul pe care trebuie să îl aplice. Astfel, pentru început, cea mai simplă structura ar fi următoarea: 

 

Dimineața: 

      curățare

      hidratare

      aplicare protecție solară

 

Seara: 

      demachiere 

      curățare

      hidratare

 

Pornind de la această structură, în baia ta trebuie să se regăsească un produs de curățare ce îl poți utiliza pentru a elimina excesul de sebum și impuritățile de pe fața ta, un demachiant potrivit tipului tău de ten, o cremă de hidratare și nelipsita cremă cu factor de protecție solară 50+. Nu uita că în funcție de caracteristicile tenului tău, acestea trebuie adaptate, astfel încât să nu-ți provoace neplăceri. 

După ce ai reușit să te ții de această rutină, poți începe să adaugi produse noi, astfel încât pielea ta să fie din ce în ce mai fericită. Imediat după curățare poți utiliza un toner hidratant ce îți va pregăti tenul pentru aplicarea următoarelor produse, iar mai apoi poți aplica un ser antioxidant, ce conține ingrediente precum vitamina C sau ceai verde. În jurul ochilor, pielea are nevoie de o îngrijire mult mai specială, motiv pentru care trebuie să alegi o cremă care să te ajute în prevenirea și combaterea ridurilor. 

  

 1. Mituri în îngrijirea pielii

 

 1. Un ten gras nu necesită cremă de hidratare 

 

Deși tenul gras are un exces de sebum, asta nu înseamnă că el nu va trebui hidratat. Folosește produse adaptate, ce au o formulă mai ușoară, iar tenul tău nu va fi încărcat suplimentar. 

 

 1. Nu trebuie să folosești SPF dacă este înnorat afară

 

Radiațiile UV cu siguranță sunt mult mai puternice atunci când soarele este pe cer, însă faptul că norii îl acoperă, nu înseamnă ca acestea dispar complet. Astfel, indiferent de cum este vremea de afară, aplicarea SFP-ului este obligatorie. Mai multe despre importanța SPF-ului în rutina zilnică poți găsi aici.

 

 1. La o anumită perioadă, trebuie să-ți lași pielea să respire

 

Utilizarea cremelor, de zi sau de noapte, trebuie să fie constantă. Pielea noastră, atunci când aplicăm un produs potrivit, nu va fi afectată de acesta și nici nu va duce la crearea unui disconfort. Mai mult, îți va ajuta tenul să producă colagen și elastină, care îți vor crește elasticitatea pielii. 

 

 1. Nu trebuie să folosești produse de îngrijire a pielii de la o vârsta fragedă

 

Total greșit. E de preferat ca domnișoarele să învețe să folosească produse adecvate de îngrijire a pielii astfel încât să prevină semnele de îmbătrânire. Nu sunt necesare la fel de multe creme precum la o vârstă matură, însă curățarea, hidratarea și factorul de protecție solară sunt un „must”. 

 

 1. Nu este nevoie să îți cureți tenul dacă nu ai folosit produse de make-up

 

Faptul că nu ai utilizat produse de make-up nu înseamnă că poți să sari peste etapa demachierii și a curățării tenului. Peste noapte sau în timpul zilei, tenul tău intră în contact cu diferiți factori ce-l pot afecta. De aceea, curățarea acestuia este importantă pentru ca pielea ta să își păstreze naturalețea și fermitatea. 

 

 Acum că ai aflat tot ce trebuie să știi despre rutina de îngrijire a tenului, nu-ți rămâne decât să pui în practică sfaturile primite. Nu uita că „tinerețe fără bătrânețe” este doar un mit, însă cu îngrijirea și produsele potrivite, pielea ta va arăta mult mai bine. 

 

Autor: Cezara-Georgiana MĂLĂNCUȘ

 

 

X