Despre feminitate și libertatea de a fi tu

 Martie. 

8 Martie.                          

Ziua femeii. 

Ziua în care ne îndreptăm către voi, către reprezentantele sexului frumos și către celebrarea a ceea ce reprezentați: feminitate, putere, dragoste.

 

De-a lungul timpului au existat diferite moduri în care o femeie a fost privită și catalogată: de la ce reprezintă aceasta în ochii celorlalți, până la modul în care ea trebuie să arate, să se îmbrace, să se comporte. Feminitatea și rolul femeii au fost elemente esențiale în societate care, odată cu trecerea anilor, s-au modificat și s-au adaptat vremurilor. 

 

Feminitatea este un cuvânt ce poate să însemne extrem de multe. În momente și locuri diferite, a fi feminină înseamnă cu totul și cu totul altceva. Putem vorbi de feminitate în termeni de delicatețe și grație, dar în aceeași măsură poate fi reprezentată de femei ce activează într-o lume a bărbaților, de femei care luptă pentru drepturile lor.

 

Posibil ca cei mai mulți să o asocieze cu rochii elegante, tocuri, machiaj sau atitudine perfectă, indiferent de circumstanțe. Însă nu reprezintă doar asta. Poți fi feminină și dacă stilul tău vestimentar este unul sport, poți emana feminitate și dacă ai părul răvășit sau dacă pur și simplu ai o zi mai puțin bună. 

 

A fi feminină înseamnă, în primul rând, să te accepți pe tine așa cum ești. Nimeni nu este perfect și trebuie să știi asta. Mai mult, feminitatea presupune și autenticitate. Să fii reală tu cu tine și tu cu ceilalți, indiferent dacă asta te scoate din tipar. Fiecare femeie are propriile sale imperfecțiuni, propriile sale insecurități sau puncte slabe la care dorește să lucreze. Toate fac parte din tine, te definesc și te diferențiază de restul lumii. 

 

„O femeie poate ajunge să aibă riduri şi celulită, să-şi piardă silueta, forma pieptului, abilitatea de a purta un copil, chiar şi simţul umorului, dar nici una dintre acestea nu implică pierderea sexualităţii ei, feminităţii sale.” –  Barbara Gordon

 

Feminitatea ține extrem de mult de încrederea în sine și de modul în care te privești. Știm că nu este ușor să ai o atitudine pozitivă față de sine, să te iubești și că este un lucru la care trebuie să lucrezi în fiecare zi din viața ta. O femeie care este cu adevărat ea, fără inhibiții, va emana atractivitate și o frumusețe mai presus de cea fizică. 

 

Cu toate acestea, trebuie să știi că feminitatea și, implicit, încrederea în sine nu presupune să te neglijezi sau să nu-ți mai pese despre ce cred ceilalți despre tine. Nu reprezintă o scuză pentru care tu să nu mai mergi la sală, să nu-ți mai respecți rutina zilnică de îngrijire a tenului și a corpului sau să iei totul așa cum vine. Din contra, îți da curajul de a accepta noi provocări și de a te schimba astfel încât să devii o variantă mai bună a ta. 

 

Cum să te iubești pe tine însăți?

 

  •     Sefl-care

 

Pentru a ajunge să fii cât mai bine, primul pas este să te asiguri că ai grijă de tine și de nevoile tale. Asigurându-ți toate necesitățile primare (hrană, îmbrăcăminte) vei putea să te bucuri și de lucrurile care îți oferă plăcere la nivel emoțional. Așa că, dacă îți dorești o anume rochie, dacă vrei să te bucuri de un tratament facial sau dacă doar vrei să ai parte de o baie fierbinte la finalul zilei, permite-ți acest răsfăț. Fiecare lucru mărunt făcut pentru sufletul tău, te va ajuta să-ți crești stima de sine.  

 

  •     Acceptă-ți corpul

 

Pentru o femeie, unul dintre cele mai dificile lucruri de făcut este să-și accepte corpul. Asta nu înseamnă să nu faci nimic pentru el, ci, din contra, presupune să te îngrijești, să faci modificările pe care ți le dorești, fie că vorbim de schimbarea culorii părului, de slăbire/creștere corporală sau de operații estetice. 

 

  •     Emoțiile sunt prietenele tale 

 

Dă-ți voie să fii tristă. Dă-ți voie să fii fericită. Acceptă și îmbrățișează fiecare emoție pe care o simți, indiferent de situația în care te afli. 

 

Iubirea de sine înseamnă echilibru, măsură, respect. Înseamnă modestie, nu umilință, înseamnă corectitudine față de sine și față de ceilalți. Înseamnă moderație, autenticitate, nu ego.

 

A fi femeie nu este ușor. Și niciodată nu a fost. 

A fi femeie este artă. 

 

Autor: Cezara-Georgiana MĂLĂNCUȘ

X