Exfolierea pielii – cum o integrezi în rutina ta

Cu siguranță ai auzit despre modul în care exfolierea aduce beneficii pielii și te ajută în menținerea acesteia sănătoasă și cu o luminozitate aparte. Eliminând impuritățile și celulele moarte de pe suprafața pielii, exfolierea ar trebui să se regăsească în rutina ta și a oricărei femei. 

Deși este o metodă de îngrijire ce se bucură de o popularitate extrem de mare, exfolierea îți poate face mai mult rău decât bine dacă nu este adaptată tipului tău de piele sau dacă nu este realizată cum trebuie. 

 

Cuprins

  1. Ce este exfolierea pielii?
  2. Exfolierea chimică sau mecanică?
  3. Cât de des ar trebui să îți exfoliezi pielea?

 

Ce este exfolierea pielii?

 Natural, odată la 28 de zile, pielea noastră trece printr-un proces de regenerare, atunci când celulele se reînnoiesc. De aceea, pentru a-ți menține pielea curată și radiantă, celulele moarte și impuritățile trebuie îndepărtate, iar acest lucru îl poți face doar prin procesul de exfoliere. 

Stratul exterior al pielii tale te protejează de factorii externi care acționează asupra ta, cum ar fi razele ultraviolete, praf sau vânt. Regenerarea acestuia se realizează natural, însă procesul poate fi încetinit din diferite cauze: vârstă, alimentație, hormonal sau chiar din cauza schimbării temperaturilor. Cu toate acestea, prin exfoliere constantă și adaptată nevoilor tale, vei putea să ajuți procesul de reînnoire, astfel încât pielea ta să devină mult mai fină.

Deși face extrem de bine pentru piele, trebuie să ai grijă să nu cazi în cealaltă extremă: exfolierea excesivă. Totul trebuie realizat cu măsură, deoarece ce este prea mult nu îți va face bine. Exfolierea excesivă îți va provoca roșeață, sensibilitate, usturime și îți poate distruge echilibrul pielii, făcându-te să treci prin situații neplăcute, atât la nivel fizic, cât și emoțional. 

 

Beneficiile exfolierii: 

  • Curăță tenul de celulele moarte și impurități;
  • Micșorează porii; 
  • Te ajută în lupta cu acneea și urmele lăsate de aceasta – dacă este făcută cu ajutor specializat;
  • Stimulează circulația. 

 

Exfolierea chimică sau mecanică?

Ei bine, trebuie să știi că exfolierea se poate realiza în două moduri: mecanică sau chimică. Exfolierea mecanică presupune utilizarea unui scrub, a unei mănuși puțin mai abrazive sau a unui dispozitiv de exfoliere, care, prin mișcări rotative aplicate pe piele, va curăța celulele moarte și impuritățile. Important e să nu agresezi foarte tare pielea prin apăsare, deoarece nu vei curăța mai bine, ci doar îți vei crea neplăceri. 

Exfolierea chimică se realizează cu ajutorul acizilor, care acționează de la interior la exterior prin dizolvarea celulelor moarte și îndepărtarea acestora de pe suprafața pielii. Cei mai populari acizi sunt cei de tipul AHA (alfa hidroxi acizi), precum acidul glicolic și cel lactic, și cei BHA (beta hidroxi acizi) – acidul salicilic. 

  • Acidul glicolic și cel lactic sunt elemente solubile în apă, potrivite pentru tenul sensibil, uscat și care este predispus la roșeață. Pe lângă efectul de exfoliere, cele două ingrediente acționează și asupra excesului de grăsime din pori, eliminându-l. Mai mult, acidul glicolic stimulează producția de elastină și colagen, ingrediente esențiale pentru elasticitatea pielii și pentru lupta împotriva ridurilor. 
  • Acidul salicilic poate fi utilizat de persoanele ce prezintă un ten acneic sau foarte gras, având o formulă mai puțin iritantă și care dă un efect de uscare. Mai mult, acesta are un efect antibacterian și antiinflamator. 

 

Cât de des ar trebui să îți exfoliezi pielea?

Dermatologii recomandă ca exfolierea pielii să aibă loc, în medie, de două ori pe săptămână, însă totul trebuie adaptat nevoilor tale. Tenul acneic sau sensibil va avea nevoie de o exfoliere blândă și nu foarte deasă, în schimb un ten gras va strânge mult mai multe impurități pe care este necesar să le îndepărtezi de pe piele în mod constant. 

 

Sfatul nostru este să alegi să te exfoliezi mereu în cadrul rutinei de seară, astfel încât pielea ta să aibă răgazul necesar pentru a se regenera, iar a doua zi tenul tău să lumineze. 

 

Autor: Cezara-Georgiana MĂLĂNCUȘ

 

 

X