Rutina unui ten acneic – ce să faci și ce să nu faci pentru a-ți menține tenul sub control?

Întotdeauna facem eforturi pentru a ne menține în formă, pentru a fi mulțumiți de ceea ce vedem în oglindă. Însă există perioade în care, oricât de multă grijă ai avea de tine și de corpul tău, imperfecțiunile apar și îți afectează stilul de viață, modul în care te privești și, de cel mai multe ori, îți influențează și starea de spirit. 

Tenul acneic este probabil una dintre principalele probleme de care se feresc femeile, fiind și una dintre principalele cauze pentru care acestea nu se mai simt bine în pielea lor, renunță la a mai ieși în lume și la viața lor socială. Deși pare o afecțiune aparent estetică, acneea acționează foarte mult și la nivelul psihicului.

Percepția generală este faptul că aceasta afectează doar adolescenți, însă lucrurile nu stau tocmai așa: acneea te poate afecta și atunci când ai ajuns la vârsta maturității, când poate niciodată nu ai avut de-a face cu aceasta. Iar atunci lucrurile par și mai complicate, motiv pentru care trebuie să iei totul treptat. 

 

Ce facem când ne confruntăm cu acneea?

 

În primul rând, trebuie să o accepți. Nu ești singura căreia i s-a întâmplat și cu siguranță nu este un motiv pentru a te izola sau pentru a te simți mai puțin frumoasă. Reamintește-ți mereu că este doar o perioadă și că, cu puțin ajutor, lucrurile vor reveni la cum au fost înainte. 

 

În al doilea rând, trebuie să identifici cauza apariției acesteia. Iar aici, cel mai bine te poate ajuta un medic dermatolog. Împreună cu acesta vei putea înțelege ce a declanșat apariția acneei și ce trebuie să faci astfel încât să limitez extinderea acesteia.

 

Cele mai dese cauze pentru care apare acneea sunt: 

      O rutină de îngrijire a tenului precară sau neadaptată nevoilor; 

      Genetica;

      Pe bază hormonală. 

 

În ultimul rând va trebui să faci câteva schimbări în viața ta. În primul rând, grija pentru alimentație va trebui să fie puțin mai mare. Poate nu știai, însă consumarea de mâncărurile nenutritive, cu grăsimi nesănătoase, se va reflecta pe pielea ta și, implicit, pe tenul tău. Mai apoi, un ten acneic are nevoie de o îngrijire mai atentă, folosind produse speciale. Recomandat este ca pentru acneea severă să folosești doar produse recomandate de medic pentru a nu o agrava. 

 

Rutina unui ten acneic 

 

După cum am menționat, rutina unui ten ce prezintă o afecțiune acneică diferă de aceea pe care o urmezi zilnic. În primul rând, va trebui să acorzi o atenție deosebită etapei de curățare, deoarece un ten cu impurități nu va face altceva decât să afecteze coșurile și inflamațiile avute. Aceasta se va realiza atât dimineața, cât și seara, cu ajutorul unui gel, a unei spume de curățare și a unui lapte demachiant. Pasul doi în rutina de dimineață ar fi tonifierea, urmată de aplicarea unei creme sau a unui ser hidratant și de nelipsita cremă cu factor de protecție solară. 

 

În ceea ce privește îngrijirea tenului seara, după ce treci de etapa de curățare, poți aplica o cremă anti-acnee pe bază de acid glicolic, ce te va ajuta în tratarea acesteia. În final, hidratează-ți tenul pentru a-l ajuta să-i redai strălucirea și să-l pregătești pentru o nouă zi.

 

Ce să nu faci atunci când tenul tău are tendințe acneice?

 Existe câteva lucruri care nu sunt recomandate atunci când tenul tău este acneic:

 

  1. Nu folosi produse ce conțin parfum. 
  2. Nu exfolia excesiv:  dacă deja folosești o cremă de exfoliere în rutina ta, evită gomajul sau exfolierea mecanică, astfel încât să nu îți agresezi și mai mult pielea. 
  3. Nu folosi o gamă largă de produse pe tenul tău: deși vei dori să-l ajuți, nu-i vei face decât mai mult rău. 
  4. Nu utiliza produse de make-up în exces. 

 

Cu puțină atenție, precum și cu câteva modificări în rutina ta de îngrijire, tenul acneic poate fi ținut sub control și își poate recăpăta strălucirea de altădată. Important este să conștientizezi problema, să o accepți și să o tratezi încă de la început.  

 

Autor: Cezara-Georgiana MĂLĂNCUȘ 

 

 

 

 

X